הקדמה

נושא כל כך חי ומורגש בתוכנו, לצערנו בצד הכואב, בעיקר. אין כמעט מי מאתנו שאין לו חבר, קרוב משפחה, שנושא זה לא פגש אותו בדרך עצובה.

כשאנחנו שומעים על תאונת דרכים שקרתה, חלילה, אנחנו מגיבים מיד בכאב, בצער, ולפעמים גם מעט בזעם, על בסיס הנתונים שהתפרסמו, והרושם המידי שלנו הוא שהיתה רשלנות של אחד הצדדים. חלק מאתנו האוחזים בהגה, מבטיחים לעצמנו שאילו היינו באותו אירוע, היינו נוהגים ביתר זהירות, והתאונה היתה נמנעת.

תגובה כזו אינה מוצדקת בדרך כלל, כי היא שיפוטית, ונאמרת על בסיס מידע חלקי בלבד!

אם כן, מה בכל זאת מניע אותנו להגיב כך?

נראה, שבאופן טבעי קיימת בלבנו דחייה חזקה לאסון, ואף לתוצאה קלה יחסית של תאונה, כי חפצי חיים אנחנו, ומכוחה אנו ממהרים להגיב.

מה, אם כן, עלינו לעשות לשמע ידיעה מצערת על תאונה שקרתה, הלא אין בידינו כעת היכולת "להחזיר את הגלגל אחורה", כי את הנעשה אין להשיב?!

כאמור, מטרתנו בדף זה – "ערכים בחיים" – היא להציע התבוננות בנושאים שונים מחיי היום-יום שלנו, כדי להטמיע עם הזמן תודעת אחריות למעשינו, ובכך לתרום לשיפור מעשי של המצב הקיים בתחומים אלה. לכן, בנושא קשה זה ננסה לנתח את המניעים המידתיים-ערכיים שבלב המעורבים, העשויים לגרום לתאונה, לזהותם ולשיים אותן, ולקוות שהעיסוק בהן, יהיה בחינת "הקדמת רפואה למכה", כלומר חיסון מוקדם לקראת כל "מפגש" עתידי. אמנם, רוב הרשימה נובעת מעצם חוקי התנועה, כך שאין בה חידוש. המטרה בהצפת הערכים האלה היא כדי להגביר את המודעות לנושא כה חמור זה.

 

הערכים/ המידות השייכות לנושא

  • היערכות מוקדמת

על הנהג להיערך לקראת צאתו לדרך מבחינת אורך הנסיעה בזמן ובק"מ, הציוד הנדרש לנסיעה ועוד. וכן לבדוק שוב את רמת המחויבות לעמוד ליעד בזמן. יציאה חפוזה לנסיעה עלולה לגרום להגברת מהירות הנסיעה ולעברות תנועה נוספות.

  • עירנות בנהיגה

הנהיגה עצמה צריכה להיות בתנאים טובים: לאחר ארוחה, ובעיקר – לאחר שעות שינה מספיקות. נהיגה בתנאי פתיחה פחות טובים, בעייפות וכדומה עלולה לגרום לתאונה!

  • נהיגה רגועה ונעימה

מומלץ להפעיל מוסיקה נעימה במהלך הנסיעה. היא תורמת לרגיעה ולעירנות מתמשכת לאורך הנסיעה.

  • היסח הדעת

החובה להימנע משימוש כלשהו במכשיר פלאפון במהלך הנהיגה, אינה רק בגלל הקנס המוגדל על כך, אלא בגלל עצם הסכנה שבדבר!

  • ציות לחוקי התנועה

ערך זה נשמע כמובן מאליו…אך, בפועל, ידוע שהרבה מהתאונות נגרמות בגלל אי ציות לחוקים. לכן, גם אם יש לך סיבה טובה למהר, אל תעבור על החוקים. כמו כן, גם אם שכניך לנהיגה על הכביש מגלים התנהגות פרועה, היזהר מהם, אך אל תנסה להצדיק עצמך בנהיגה לא חוקית, כדי לחמוק מהם.

  • היה אדיב

אם אתה מזהה רכב מאחוריך המנסה לעקוף, גם אם זכותך היא להמשיך לנהוג במהירות הרגילה, היה אדיב כלפיו ואפשר לו לעקוף אותך. בכך תרמת לתרבות הנהיגה הבטוחה, ואם הנהג נוסע במהירות מופרזת – הועלת גם לעצמך בכך שהרחקת סכנה מסביבתך.

  • אם שותים – לא נוהגים!

לפני מספר שנים לא היה צורך בהכרזת הוראה זו, אך, לצערנו הרב, ריבוי התאונות הנגרמות משתיית אלכוהול, מחייבת זהירות רבה, שוב – לא רק בגלל העונש הצפוי, אלא בגלל המודעות לסכנה הגדולה!

  • כלי רכב דו-גלגליים

בשנים האחרונות התווספו לכבישים סוגים חדשים של רכב דו-גלגלי: אופניים חשמליות, קורקינט ועוד. תאונות רבות נגרמות מהן, כדי לפתח זהירות בשימוש בהם או/ו בכללי ההתנהגות בסביבתם, חובה להכיר את תכונותיהם. כדאי לדעת, למשל, שהסכנה בשימוש באופניים חשמליות זהה כמעט לזו של קטנוע.

  • חציית הכביש

חובת הזהירות בדרכים אינה מופנית רק לנהגים. הולך רגל חייב להיות זהיר גם כן באופן חציית הכביש: לחצות רק במעבר חצייה, לחצות בזריזות, אך לא בריצה, לא לעסוק בדבר המסיח את הדעת (עיון במכתב, עיתון, שימוש בפלאפון)

  • לנהוג באדיבות ביחס לנהגים

לומר "תודה" (ולו בהינף יד) לנהג שעצר לפני מעבר חצייה שאינו מרומזר, למרות חובתו החוקית.

  • לסייע למוגבלים לחצות כביש

מי שזכה לבריאות רגליו ועיניו, יואיל לחשוב גם על אחרים וישים לב אם מישהו בסביבתו זקוק לסיוע בחציית הכביש: זקן, עיוור, ילד וכדומה.

נאחל לכולנו נסיעות טובות וזהירות מלאה!